Home > Auto met aanhanger rijlessen

Auto met aanhanger rijlessen

Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger te mogen rijden

Je hebt rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs je moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa  van de aanhanger en het voertuig dat de aanhanger trekt.

B rijbewijs

Met een B rijbewijs mag je een aanhangwagen of oplegger tot maximaal 750 kg achter jouw  auto voorttrekken.

Daarnaast geldt dat je een aanhangwagen of oplegger met een gewicht van meer dan 750 kg achter jouw auto mag voorttrekken. Mits het gewicht van beide voertuigen samen (trekkend voertuig + aanhangwagen of oplegger) niet meer bedraagt dan 3500 kg. De aanhangwagen of oplegger mag WEL meer wegen dan de ledige massa van het trekkende voertuig. Uit het kentekenbewijs van het trekkende voertuig moet dan wel blijken dat deze een dergelijk zware aanhangwagen of oplegger mag trekken.

B+ (code 96)

De  rijbewijscategorie B+ (code 96) geldt voor personenauto’s met een aanhangwagen zwaarder dan 750 kg en een totaalgewicht tussen de 3.500 kg en 4.250 kg. Omdat Nederland slechts één vorm kent van het aanhangwagen praktijkexamen heb je als kandidaat, na een positieve uitslag van het CBR praktijkexamen, bij het gemeentehuis de keuze: het beperktere B+ (code 96) rijbewijs of het volledige BE rijbewijs. Het is natuurlijk verstandig altijd voor de volledige BE variant te kiezen.

BE rijbewijs

Uit voorstaande blijkt dat als jouw combinatie van auto (trekkend voertuig) + aanhanger of oplegger meer weegt dan 3500 kg je een BE rijbewijs  nodig hebt.

image