Motorrijlessen
Motorrijlessen in Alphen aan den Rijn
Je motorrijbewijs halen is leuk en om in een zo kort mogelijke tijd een echte motorrijder te worden is het belangrijk dat je goed leert motorrijden. Goed motorrijden betekent veilig motorrijden! Dat leer je bij de enige motorrijschool in Alphen aan de Rijn met een KNMV gediplomeerde instructeur! Wat jou de garantie geeft dat je les krijgt van een instructeur die veel heeft geleerd in zijn vakgebied. We zullen er dan ook alles aan doen om jou zo goed mogelijk te leren motorrijden en je zelfs meer te leren dan alleen datgene dat je voor je motorexamen nodig hebt!
Benieuwd naar onze tarieven?
Wanneer mag je met een motorrijopleiding beginnen?
Categorie A1
- Vanaf 17 jaar mag je beginnen met je motorrijlessen mits je in het bezit bent van je autorijbewijs of theoriecertificaat voor de motor. Examen doen bij het CBR kan vanaf 18 jaar. Om je lichte motorrijbewijs (categorie A1) te halen moet je het theorie examen, voertuigbeheersing (AVB) examen en verkeersdeelneming (AVD) examen halen.
Categorie A2
- Ben je minimaal 2 jaar in het bezit van je A1 rijbewijs en ben je minimaal 20 jaar, dan kun je met alleen een AVD examen je middelzware motorrijbewijs (categorie A2) halen. Met deze categorie mag je motoren besturen met een vermogen van 35kw.
- Vanaf 20 jaar mag je ook direct instromen bij de middelzware categorie A2. Je mag beginnen met rijlessen als je in het bezit bent van een autorijbewijs of theoriecertificaat voor de motor. Om je motorrijbewijs (categorie A2) te halen moet je het theorie examen, voertuigbeheersing (AVB) examen en verkeersdeelneming (AVD) examen halen. Ben je al in het bezit van je A1 motorrijbewijs maar heb je deze nog niet 2 jaar heb je vrijstelling voor je theorie. Je hoeft dan alleen AVB en AVD te doen.
Categorie A onbeperkt
- Ben je minimaal 2 jaar in het bezit van je A2 rijbewijs en ben je minimaal 22 jaar, dan kun je met alleen een AVD examen je A (onbeperkt) rijbewijs halen.
- Ben je 24 jaar of ouder, dan mag je direct beginnen op een motor met onbeperkt vermogen (Categorie A). Om je A rijbewijs te halen moet je het theorie examen, voertuigbeheersing (AVB) examen en verkeersdeelneming (AVD) examen halen.
- Vanaf september 2017 is het ook mogelijk vanaf 21 jaar jouw A onbeperkt rijbewijs te halen met Code 80! Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Je mag dan ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen.
Opbouw rijopleiding
De motorrijopleiding wordt “stap voor stap” opgebouwd. Alle stappen worden bijgehouden op een instructiekaart. Rijlessen doe je met maximaal 2 kandidaten per rijinstructeur. Zodat je de persoonlijke aandacht krijgt die je mag verwachten. Tijdens de eerste lessen wordt er kennis gemaakt met het voertuig en zullen we beginnen met het wegrijden, stoppen en schakelen. Ook komen dan de twaalf oefeningen van het examen voertuigbeheersing (AVB) aan bod. Tijdens de rijlessen van de oefeningen maken we gebruik van de openbare weg. Je rijdt dus zelf, zodra dit mogelijk is, op de openbare weg naar de verschillende oefenlocaties. Je zit dus niet “opgesloten” op een oefenterrein. Hetgeen je leert bij de oefeningen kun je dus gelijk toepassen in de praktijk. Gaan de oefeningen goed dan wordt het tijd voor je examen voertuigbeheersing (AVB).
Ben je geslaagd voor dit examen, gaan we verder deelnemen aan het verkeer. Onderdelen als plaats op de weg, rijden van bochten, oversteken van kruispunten, afslaan, inhalen, kijkgedrag, snelweg en jezelf “vrij” rijden worden dan uitgebreid behandeld.
Gaat het motorrijden goed en ben je ook in het bezit van je theoriecertificaat, dan kunnen we het examen verkeersdeelneming (AVD) aanvragen. Tijdens de laatste lessen gaan we de puntjes op de “i” zetten zodat je veilig en zelfverzekerd op pad kunt gaan!
De kledingeisen
Om je als motorrijder beter te beschermen gelden er tijdens de motorrijlessen en het motorexamen kledingeisen. Tijdens de rijlessen kun je gebruik maken van de kleding van de rijschool. Eigen motorkleding mag natuurlijk ook.
Deze eisen zijn:
- Helm
- Oogbescherming
- Schoenen (die de enkels bedekken)
- Handschoenen
- Motorkleding (jas + broek)
Hoe verloopt het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB)?
Tijdens het examen voertuigbeheersing kan de examinator kiezen uit 12 oefeningen die je moet beheersen. Deze oefeningen zijn verdeeld in 4 clusters:
CLUSTER 1: Lopen met de motor en gebruik van de standaard
- Achteruit lopend parkeren (verplicht)
CLUSTER 2: Oefeningen met lage snelheid
- Langzame slalom (verplicht)
- Denkbeeldige acht
- Halve draai
- Stapvoets rijden
- Wegrijden uit (parkeer)vak
CLUSTER 3: Oefeningen met hogere snelheid
- Uitwijkoefening (verplicht)
- Snelle slalom
- Vertragingsoefening
CLUSTER 4: Remoefeningen
- Noodstop (verplicht)
- Precisiestop
- Stopproef
Van deze twaalf oefeningen kiest de examinator er zeven die je moet uitvoeren. Waarvan vier verplicht en drie naar keuze. Gaat een oefening bij de eerste poging niet goed, mag je elke oefening één keer over doen. Om te slagen mag je niet twee oefeningen in één cluster fout hebben en moet je in totaal vijf oefeningen met voldoende resultaat afronden.
Hoe verloopt het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD)?
Je examenrit duurt zo’n 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan. Naast de examinator zit je rijinstructeur. Die geeft je onderweg de aanwijzingen en opdrachten via het ontvangertje in je helm.
De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:
- Kijkgedrag
- Je plaats op de weg
- Of je de verkeersregels goed toepast
- Of je ook in het verkeer de motor beheerst.
Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
Gevorderde rijopleiding
Ben je (al) in het bezit van je motorrijbewijs en wil je jouw motorrijvaardigheid verhogen, dan kun je een gevorderde rijopleiding komen volgen. Het doel van deze motorrijopleiding is om nog meer vertrouwen te krijgen in je eigen motorfiets en het ongeval vermijdend rijden om zo het aantal jaarlijkse motorongevallen te verlagen en dus nog meer van onze hobby te genieten!
Heb jij zin in een leuke, leerzame en uitdagende dag, schrijf je dan snel in! Deze rijopleiding is ook zeker geschikt voor heropstappers!